Αγροτικός αγώνας μετ' επεισοδίων
  Τετάρτη, 20 Ιαν 2016      16:06      0

Αγροτικός αγώνας μετ' επεισοδίων

Επεισόδια σημειώθηκαν, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομία μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης...

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αρνήθηκε να δει τους συγκεντρωμένους αγρότες. Ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι μπορεί να εισέλθει στον χώρο μόνο αντιπροσωπεία τους. Οι αγρότες, μετά από αυτή τη δήλωση, εξοργίστηκαν και ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω και τους μιλήσει. Εκείνος αρνήθηκε εκ νέου και τότε οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο.

Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν στην είσοδο, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Άρχισαν να πετούν καπνογόνα με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ. Για περίπου μισή ώρα τα επεισόδια συνεχίστηκαν με τους αγρότες να πετούν αβγά και καφέδες. Τελικά οι συγκεντρωμένοι έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών μέσα στο κτίριο.

Την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, με μπλόκα σε πολλούς δρόμους της χώρας. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε διάφορα κομβικά σημεία.

Κλειστή από το μεσημέρι της Τετάρτης είναι η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Κυκλοφοριακά προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων είναι κλειστή «επ' αόριστον», όπως δήλωσε ο ίδιος ο συντονιστής του μπλόκου, Γιάννης Παναγής, συστήνοντας στους οδηγούς να επιλέγουν την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Μπλόκα στήνονται στον νομό Δράμας με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια, να δίνει το σήμα σε περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, ενώ προβλήματα στη κυκολφορία υπάρχουν σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς.

Δηλώσεις για την έκταση που έχουν πάρει τα μπλόκα των αγροτών έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104, 9 FM: "Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν με λογική και σύνεση", είπε. "Αυτό που θέλω να πω στους αγρότες είναι ότι είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλες οι επαγγελματικές τάξεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν θα πρέπει οι κινητοποιήσεις μιας επαγγελματικής τάξης να δημιουργεί προβλήματα στην άλλη και να την οδηγεί στο κλείσιμο και στον αφανισμό".

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Την πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της. Οι αγρότες, μάλιστα, αναμένεται να βγουν και πάλι στους δρόμους στις 4 Φεβρουαρίου, συμμετέχοντας δυναμικά, όπως δηλώνουν, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, πραγματοποιώντας, επίσης, διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο Πέμπτη, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων του νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, στο ίδιο κλίμα, οργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι σε Θεσπρωτία και  Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες μέρες.

Στο πλευρό των αγροτών και οι αλιείς

«Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγμής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

Αφού έκαναν μια πρώτη συγκέντρωση στη μαρίνα της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, μεταβαίνουν με τα πλοιάριά τους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και εκεί θα αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν τον αποκλεισμό του. Στις προθέσεις των αλιέων είναι να αγκυροβολήσουν τα πλοιάριά τους μπροστά στην Αριστοτέλους και να μείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι τα εγκαίνια της Agrotica.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ