Αγρότες: Κοστολογημένες προτάσεις, μέσα από μνημονιακές πολιτικές
  Δευτέρα, 15 Φεβ 2016      19:14      0

Αγρότες: Κοστολογημένες προτάσεις, μέσα από μνημονιακές πολιτικές

Τις προτάσεις τους, στη βάση των οποίων προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατέθεσε αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στο Μέγαρο Μαξίμου...

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, ήταν πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, (πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Αγροτικού Συλλόγου, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλοκ της Αλαμάνας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του πανελλήνιου οργάνου των αγροτών στο οποίο συμμετέχουν, όπως είπε, πάνω από 50 μπλόκα και φορείς, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, λαϊκών αγορών κ.λπ.) σε δήλωσή του μετά την επίδοση του κειμένου, ανέφερε ότι «στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς απαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει».

Είπε πως όταν λένε ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν από μηδενική βάση να γίνει ο διάλογος. Επ' αυτών είπε ότι πρόκειται για προτάσεις «κοστολογημένες, που περνάνε μέσα από μνημονιακές πολιτικές, που θα μπορέσουν να δώσουν πνοή στο αγροτικό εισόδημα και στον Έλληνα αγρότη». Ανέφερε δε ότι η αντιπροσωπεία δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μπει σε διαδικασία διαλόγου, αλλά μόνο να παραδώσει τις προτάσεις.

Ερωτηθείς εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι "αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα", δεν δίνουμε» και προσέθεσε: Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα όμως και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ' όλους τους αγρότες σήμερα: "τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα". Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Ο κ. Δημογιάννης ανέφερε, ακόμα, ότι «μέσα στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, είμαστε αυτοί που κινητοποιηθήκαμε εν μέσω εκλογών, ζητήσαμε λύσεις για ασφαλιστικό-φορολογικό, είμαστε αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε το σημαντικότερο όγκο των αγροτών που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα». Ερωτηθείς σχετικά με διαμαρτυρία από συναδέλφους του, όπως π.χ. από τα Μάλγαρα που λένε ότι δεν ρωτήθηκαν, ο κ. Δημογιάννης είπε ότι η πρόταση βγήκε μέσα από τη συνέλευση προχτές στη Θεσσαλονίκη, κάποια μπλόκα δεν συμμετείχαν, κάποια μπλόκα δεν προσήλθαν στη σύσκεψη, αλλά ήταν καλεσμένοι όλοι.

Πρόσθεσε ότι «όμως δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία», διότι, όπως σημείωσε, πιστεύει ότι «και τα Μάλγαρα και τα Τέμπη, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, επειδή έχω δει τις προτάσεις τους, είναι πάνω στην ίδια γραμμή ακριβώς, με μικρές διαφοροποιήσεις». Ανέφερε ότι δεν φαντάζεται πως διαφωνεί κανείς με τα αιτήματα που κατέθεσαν, για να προσθέσει ότι «οι προτάσεις μας είναι ακριβώς οι ίδιες ή σχεδόν οι ίδιες και με τα Μάλγαρα και με τα Τέμπη και με όλους τους συναδέλφους, δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε διαχωρισμό, ήρθαμε απλά να καταθέσουμε μια πρόταση». Εξάλλου, ο πρόεδρος Ανθοπαραγωγών Αττικής δήλωσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Επιστρέφουμε στα μπλόκα δυνατά».

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις εκφράζουν με δηλώσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή κίνηση συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Σε κλιμάκωση του αγώνα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει. 

 

ΣΧΟΛΙΑ