Αδιόρθωτοι...
  Πέμπτη, 19 Μάι 2016      15:56      0

Αδιόρθωτοι...

Τις δύο εβδομάδες των εορτών του Πάσχα ζήσαμε για μια ακόμα φορά το κλίμα τρομοκρατίας του περσινού καλοκαιριού χωρίς να συντρέχουν λόγοι.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η φημολογία για αποτυχία των διαπραγματεύσεων και για «κούρεμα» καταθέσεων, που έστειλε τους πολίτες στα ATM –όταν ο Μάριο Ντράγκι με τις ενέργειές του μας είχε προφυλάξει ουσιαστικά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο–, οι «διαρροές» για οικουμενική και η δραματοποίηση ασήμαντων γεγονότων μόλυναν την ατμόσφαιρα κατάνυξης αλλά και χαλάρωσης που όλοι είχαμε ανάγκη.

Μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα ο επικοινωνιακός πόλεμος συνεχίστηκε. Πρώτος στόχος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είπε τα αυτονόητα, με μια δήλωση που έχει επαναλάβει πάνω από δέκα φορές, και δέχτηκε την επίθεση Μέσων, κομμάτων, ακόμα και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επηρεάζεται, φαίνεται, από τις παροτρύνσεις μεμονωμένων, γραφικών πλέον, δημοσιογράφων και από «εκπροσώπους τάφων». Και μετά η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά συνέπεια η χώρα, πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Ένας πόλεμος ανελέητος, που μιλούσε για πτώση της κυβέρνησης, για «ηρωικές εξόδους», για μη ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού από βουλευτές της συγκυβέρνησης, για Grexit, για εκδίκηση από τους δανειστές, για εκλογές –μαθαίνουμε ότι στη Νέα Δημοκρατία είχαν ενεργοποιήσει όλο τον εκλογικό μηχανισμό– και δημοψηφίσματα αλά 2015.

Το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση πήρε μια πρώτη έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά το επερχόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, μπήκε στο τραπέζι, δειλά μεν, αλλά για πρώτη φορά, το ζήτημα του χρέους και δημιουργήθηκαν οι καταρχήν συνθήκες για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα μας βγάλει επιτέλους από την κρίση. Ακόμα και ο «κόφτης» δημόσιων δαπανών αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, που αποφασίστηκε τη Δευτέρα, είναι καλύτερος από τη λήψη de facto προληπτικών μέτρων.

Η διαπλοκή φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά έπαιξε και έχασε. Δεν είναι τυχαίο ότι κονδυλοφόροι εκπρόσωποί της έσπευσαν από τη Δευτέρα να «ορμηνέψουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιμένει και να μην βιάζεται για εκλογές – είναι οι ίδιοι που τον πιέζουν μήνες τώρα να «διώξει» τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, που υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε «αποδρομή». Επιστράτευσαν, μάλιστα, και αναθεωρητές διανοούμενους να μιλήσουν για το μέλλον της ελληνικής Δεξιάς, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με το DNA της. Κάποιοι άλλοι, από «Μπερνάρ Ανρί Λεβί» της ελληνικής Κεντροαριστεράς, κατέληξαν να οραματίζονται τη μεγάλη Κεντροδεξιά του Κυριάκου «που εκπροσωπεί ευρύτερα κοινωνικά στρώματα»! Εκτίμηση που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Το «παλαιό καθεστώς», που λυσσαλέα μάχεται την αλλαγή, παραμένει αδιόρθωτο, γι’ αυτό και είναι «παλαιό». Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση καλά θα κάνουν να μην το τρέφουν με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και παράλληλα οφείλουν, παρά τις δύσκολες αποφάσεις, να αλλάξουν τον τόπο και να ενώσουν τους όλους τους Έλληνες, δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, επιχειρηματίες, ανέργους και συνταξιούχους, κάτω από το όραμα της επανεκκίνησης της χώρας. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, είναι ώρα για δουλειά...

Στρυμών

Τεύχος 340

ΣΧΟΛΙΑ