H 1η νίκη πριν από την μεγάλη μάχη
  Τετάρτη, 27 Οκτ 2010      15:50      0

H 1η νίκη πριν από την μεγάλη μάχη

O προεκλογικός στόχος του κ. Αντώνη Σαμαρά επιτεύχθηκε: Η μάχη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε...

σε σκληρή, εφ’ όλης της ύλης, αντιπαράθεση για το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπό την πίεση των μηνυμάτων δυσαρέσκειας, αναγκάστηκε να σηκώσει το γάντι που του πέταξε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που μένει να αποδειχτεί στις 7 Νοεμβρίου είναι πόσο ηχηρό θα είναι το μήνυμα αποδοκιμασίας που θα στείλουν οι πολίτες στην κυβέρνηση και στον κ. Παπανδρέου.

Το επιτελείο της Ρηγίλλης μελετά ήδη όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών και σχεδόν προεξοφλεί ότι οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα αναδείξουν ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό τοπίο από εκείνο του περσινού Νοεμβρίου. Τέτοιο που, για ορισμένους τουλάχιστον από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο να δικαιώσει όσους εδώ και καιρό θεωρούν πιθανή τη δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, δεν προτίθεται να ζητήσει εκλογές, ακόμη κι αν οι υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος καταποντιστούν, διότι δεν επιθυμεί να της χρεώσουν τυχόν κλίμα αστάθειας το οποίο θα δημιουργηθεί. Είναι όμως αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης προς την κυβέρνηση και να συμβάλει με τους χειρισμούς και την τακτική της στην περαιτέρω φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από όσα συζητούνται στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι προφανές ότι η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί όχι μόνο στο μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αλλά και στη συνέχεια. Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος εμφανίζεται δικαιωμένος από την επιλογή του να πολιτικοποιήσει τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και να σύρει τον πρωθυπουργό σε διαρκή απολογία για το Μνημόνιο αλλά και σε διορθωτικές κινήσεις προς τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και προτίθεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω το κλίμα πόλωσης, εάν οι εξελίξεις τον επιβεβαιώσουν. «Η σπουδή του κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και η αγωνία του να δώσει διακαναλική συνέντευξη επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές», λένε συνεργάτες του.

 

Πρόταση μομφής

Ο κ. Σαμαράς έχει δεχτεί εισήγηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η περίοδος, άλλωστε, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και τον μέχρι σήμερα απολογισμό των πεπραγμένων του. «Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος, αλλά ιδιαίτερα αποδοτικός», σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ και προσθέτουν ότι σε λιγότερο από δώδεκα μήνες ο κ. Σαμαράς πέτυχε να αναστηλώσει το κόμμα του, να αποφύγει τη δημιουργία σοβαρών ρηγμάτων στο εσωτερικό του παρά τη διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και να επιβάλει την ατζέντα των εκλογών στον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κατάθεση πρότασης μομφής είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη που έχει στη διάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση για να πιέσει την κυβέρνηση, χωρίς ταυτόχρονα να κατηγορηθεί ότι επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας. Ακόμη, απορρίπτουν τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από ορισμένες πλευρές ότι η πρόταση μομφής οδηγεί μοιραία σε συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. «Επί τρεις ημέρες, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πλην ΠΑΣΟΚ θα αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση για την πολιτική της», σημειώνουν και προσθέτουν ότι η όποια συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι πρόσκαιρη, αφού οι βουλευτές της διαισθάνονται πλέον ότι τίθεται θέμα προσωπικής πολιτικής τους επιβίωσης λόγω της ασκούμενης πολιτικής. Άλλωστε, στη Νέα Δημοκρατία προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέα σκληρά μέτρα και ότι αυτά θα οδηγήσουν σε νέα, σοβαρή ενδοκυβερνητική και ενδοκομματική αναταραχή.

Η επιλογή της πρότασης μομφής, όμως, έχει δύο ακόμη στόχους. Ο πρώτος είναι να ακυρώσει τυχόν σχεδιασμό του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του επόμενου χρόνου – κάτι που πλέον δεν αποκλείουν στη Ρηγίλλης λόγω των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων το επόμενο διάστημα. «Από τη στιγμή που θα έχει νωπή εντολή από τους βουλευτές του, θα είναι δύσκολο να προσφύγει εκ νέου στο λαό», λένε «γαλάζια» στελέχη, τα οποία, πάντως, προβλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για το κυβερνητικό επιτελείο. Ο δεύτερος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία, ενόψει και της ανακοίνωσης του νέου κόμματος από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις 21 Νοεμβρίου. Ένα γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αποχωρήσεις και άλλων βουλευτών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ωστόσο θεωρώντας πλέον πολύ πιθανή την αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες, παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός καθώς δεν επιθυμεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να χρεώσει τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στη ΝΔ.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, το επιτελείο της Ρηγίλλης εμφανίζεται αισιόδοξο για το χρώμα που θα έχει ο χάρτης όταν θα ανοίξουν οι κάλπες. Αν και αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς τον πήχη των προσδοκιών, αφήνουν να εννοηθεί ότι σημαντικές πιθανότητες εκλογικής νίκης καταγράφονται σε τέσσερις έως έξι περιφέρεις της χώρας και στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για προβάδισμα του «γαλάζιου» υποψηφίου κ. Γ. Πλακιωτάκη έναντι του κ. Γιανουλάτου, τον οποίο υποστηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πιο θολό είναι το τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής, όπου, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Β. Κικίλιας δεν φαίνεται να έχει ακόμη διασφαλίσει την είσοδο στο β’ γύρο. Στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν και όλες τις μάχες απέναντι στους υποψηφίους του ΛΑΟΣ, που ιδιαίτερα στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοί του καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. 

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Έπίκαιρα" : 27/10/10

ΣΧΟΛΙΑ