Bloomberg: Ο Τσίπρας γίνεται φιλικός προς τους επενδυτές για να
κυβερνήσει
  Δευτέρα, 2 Ιούν 2014      10:05      0

Bloomberg: Ο Τσίπρας γίνεται φιλικός προς τους επενδυτές για να κυβερνήσει

Φιλικό πρόσωπο προς τους επενδυτές προσπαθεί να καλλιεργήσει σύμφωνα με το πρακτορείο Blommberg o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...

Το Bloomberg σε σχετικό άρθρο του σκιαγραφεί την "μετατόπιση" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πραγματισμό. Οπως αναφέρει το άρθρο: «Την περασμένη εβδομάδα μίλησε για την προσέλκυση κεφαλαίων, για την αναζωογόνηση της οικονομίας, δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό συνιστά μια μεγάλη διαφορά από τη ρητορική του Ιουλίου 2012, όταν έκανε την εμφάνισή του στη διεθνή σκηνή χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους. Τώρα επιδιώκει να γίνει ελκυστικός σε μεγάλο ακροατήριο.

«Υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση προς το κέντρο» αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, η στρατηγική αυτή είναι σαφώς δεσπόζουσα ».

Το Bloomberg θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανομοιογενές σύνολο ομάδων που έγιναν τυπικά κόμμα πριν από δύο χρόνια. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του έδωσαν την πρώτη θέση, αλλά αν αυτό το αποτέλεσμα είχε καταγραφεί σε εθνικές εκλογές, δεν θα μπορούσε να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γι' αυτό εξηγεί ο κ. Χατζής: «Προσπαθεί να προσελκύσει συμμάχους για να τον βοηθήσουν να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, δεν κρύβει τις προθέσεις του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ρητά: «Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα που θα δώσει το έναυσμα για μια επένδυση σοκ για να κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας. Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για την προσέλκυση αυτών των επενδυτών. Να αισθάνονται ασφαλείς για τη ζώνη του ευρώ και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα δούμε σοβαρές δημόσιες επενδύσεις».

Παρόλα αυτά , ο κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής του κόμματος παραμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει τη μερική διαγραφή του χρέους της, κάτι που επί του παρόντος δεν γίνεται δεκτό από τη Γερμανία και τους πιστωτές.

Σε αυτό απαντάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου που μίλησε στο Bloomberg: «Προφανώς δεν γνωρίζει ότι οι μεγάλες συμφωνίες δεν έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά έχουν φτάσει στο επίπεδο των κυβερνήσεων και των κρατών».

Η νέα τακτική του Αλέξη Τσίπρα μετά τις Ευρωεκλογές είναι να ζητάει πρόωρες εκλογές, να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να προχωράει σε σημαντικές αποφάσεις και να περνάει προς τα έξω την εικόνα ότι το κόμμα του έγινε μετριοπαθές. Οπως σημειώνει πλέον:« Είμαι γενικά ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που καταστρέφουν τις κοινωνίες στην Ευρώπη σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και του θυμού και είναι ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει στην πολιτική ζωή της χώρας, επειδή έχει βαθιές ρίζες».

ΣΧΟΛΙΑ